Hoefverzorging (Hoefsmid)

Wist u dat een goede hoefverzorging van wezenlijk belang is voor het wel en wee van uw paard of pony? Een goede verzorging van de hoef geldt zowel voor de beslagen als voor de onbeslagen hoef. Een goede hoefverzorging is als eerste een pluspunt voor uw paard/pony, maar ook brengt het altijd zijn geld dubbel en dwars op, omdat de gebruikswaarde wordt vergroot en de gebruiksduur verlengd. Het is een ieder die een paard/pony heeft de hoeven éénmaal per dag uit te krabben. Eventueel kunt u wekelijks de hoeven invetten met hoefolie of hoefvet. Deze behandeling zorgt ervoor dat u regelmatig de hoeven en het beslag controleert van uw trouwe viervoeter.

Als het paard van nature gezonde hoeven heeft, zijn deze hoeven het gemakkelijkst te behandelen, maar ook het goedkoopst in onderhoud. Een doelmatige voeding is van wezenlijk belang voor het paard zijn hoeven.

Hoefsmid

Bekappen: Als een paard veel in de wei staat, wordt dikwijls door het groeien van de hele hoef het toongedeelte van de hoeven te lang, waardoor een paarden hoef gemakkelijk kan afbreken. Als er een onregelmatige afslijting van de hoef plaats vindt, veroorzaakt dit een onevenredige belasting van de pezen en gewrichten. Hierdoor kan een afwijkende stand ontstaan, als u niet op tijd uw paard/pony laat bekappen. Bekappen d.w.z. het corrigeren van de hoefstand.

Bekappen is zowel nodig voor volwassen paarden als jonge paarden en veulens. Zodra u met uw paard/pony op een verharde bodem aan het werk gaat, slijten de hoeven zo hard, dat hoefbeslag noodzakelijk is. Dit hoefbeslag moet om de zes à acht weken verlegd worden. Nieuwe ijzers moeten aangebracht worden als de oude versleten zijn.

Als u kiest om het bekappen achterwege te laten, heb u paard/pony kans dat delen van de hoornwand afbrokkelen en de wand inscheurt, waardoor kreupelheden kunnen ontstaan.

Het doel van een goed hoefbeslag = Om een standcorrectie van de hoef toe te passen. Om een goede stand en gang, zoveel mogelijk te bevorderen en om het te sterk en scheef afslijten van de draagrand te voorkomen.

Hoefsmid

Het paard op scherp zetten:

Als u een wedstrijd op de weide moet rijden, is het van belang om uw paard/pony op scherp te zetten. Om uitglijden van uw paard/pony te voorkomen. Het paard op scherp zetten is niet gewenst op een verharde ondergrond. Wanneer ik in de takken van het ijzer gaten met schroefdraad maakt, kunnen hierin schroeven (kalkoenen) worden gedraaid. U mag alleen op de verharde openbare weg van kalkoenen gebruik maken wanneer de weg door sneeuw of ijzel glad is geworden.

 

Hoefsmid 

 

 

Een goede hoefverzorging begint bij een oplettende ruiter/amazone!

Enkele tips voor de oplettende ruiter/amazone:

*Krab de hoeven van je paard dagelijks uit.

*Kijk de hoeven dagelijks na op scheuren, abcessen of tekenen van gaatjes.

*Als uw paard/pony hoefijzers heeft, ka na of deze nog vast zitten en of de nagels niet zijn versleten of 'dik' op de hoefwand liggen.

*Indien mogelijk vermijd een diepe natte modderige bodem.

*Geef u paard/pony zo veel mogelijk beweging, dit optimaliseert de bloedcirculatie in de hoef.

*Geef u paard/pony goede voeding om de groei van gezonde hoeven te bevorderen.

*Laat met regelmaat u hoefsmid langskomen, uw paard/pony zal u daar dankbaar voor zijn.

Ad Lauwen heeft zich gespecialiseerd in het beslaan van trekpaarden maar ook in probleem hoeven.

Heeft uw paard/pony een probleem, bel me maar gerust.

Een passende oplossing is er ook voor uw paard/pony.

Hoefsmid

 

 

Hoefsmid

 

Tevens is paadensport Ad Lauwen het adres voor het leveren van uw complete uitrusting om als Hoefsmid te starten. Of het nou een oven hoefstal etc. betreft alles is mogelijk en is op zeer korte termijn leverbaar tegen scherpe prijzen. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Ad Lauwen. Klik hier voor adres gegevens.

Voor foto's klik hier.

 

 

Paardensport-Duval voor de juiste gezondheidsproducten