Aandoeningen bij uw paard/pony

Wist u dat in de wintermaanden als de paarden veel op stal staan en een zwaardere beharing hebben er meer kans bestaat op bepaalde parasieten, zoals schruftmijten en luizen als in de zomermaanden?

Wees verstandig en zorg dat u voor elk paard een eigen poetsgerei en harnachement heeft, dat kan besmetting voorkomen. Een goede huidverzorging begint bij oplettendheid van uw paard/pony en bij elke beginnende huidaandoening onderneem meteen actie. Weet u niet wat uw trouwe viervoeter heeft, laat een andere paardenkenner er naar kijken of bel meteen de dierenarts.

Schurft: De meest voorkomende vorm van schurft is beenschurt, veroorzaakt door een klein beestje, de zogenaamde schurftmijt. Beenschurft is met chemische middelen goed te behandelen, vraag hiervoor advies aan uw dierenarts.

Bosrit

Schimmel: Huidschimmel is het meest voorkomende huidprobleem bij paarden. Deze aandoening is besmettelijk voor mensen, maar vooral bij jonge kinderen, zij kunnen het gemakkelijk krijgen. De bestrijding hiervan is vaak lastig en langdurig, raadpleeg daarom meteen uw dierenarts.

Staart- en maneneczeem of zomereczeem: Dit komt bij bepaalde paarden alleen in de zomer voor. Het paard krijgt een enorme jeuk, vooral aan de staart en manen, maar soms ook aan de buik en rondom de staartwortel .Dit probleem wordt veroorzaakt door een bepaalde type steekvlieg, die zich vooral in bosjes en rond weilanden ophoudt. Als uw paard/pony ernstig gaat schuren, kan dit er voor zorgen dat de staart en de manenkam kaal geschuurd wordt.

Aarsmaden: Dit zijn wormen die vooral bij volwassen paarden voorkomen. Uw paard/pony gaat schuren aan de staart(let wel opdat u dit niet verwart met eczeem en schurft aan de staart). De aarsmade kruipt namelijk via de anus naar buien en plakt de eieren rond de anus. Dit veroorzaakt een  enorme jeuk bij uw paard/pony.

Horzellarven: In de zomer komen op de voorbenen van uw paard wel gele stipjes voor. Dit zijn eitjes van de zogenaamde paarden-horzels. Verwijderd deze eitjes met een bot mesje. Maar er zullen er altijd vanwege de ontstane jeuk door het paard worden opgelikt. Uit de eitjes ontwikkelen zich larfjes. Zij groeien en vervellen in de maag waar zij ongeveer tien maanden verblijven. Het is raadzaam uw paard/pony hier tegen te behandelen. Bestrijden in september/oktober. Ontworm daarom uw paard/pony in het najaar tegen horzellarven.

 

Een goede hygiëne is van levensbelang bij huidaandoeningen!

Wees alert dan ben u er op tijd bij!

Hierdoor kunt u veel problemen voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen!

 Paardensport-Duval.nl voor de juiste gezondheidsproducten