Enkele nuttige tips voor paardenliefhebbers

Om de veiligheid van u,uw paard/pony en uw omgeving te waarborgen vereist oplettendheid, vaardigheid en vakkennis.

Giftige bomen,struiken en planten vermijd ze met uw paard/pony!

Jeneverbes, taxus, rhododendron-soorten, hondsdraf,wolfsmelk, waterscheerling, zevenboom, zwarte nachtschade, vingerhoedskruid en stinkende gouwe deze graag vermijden.

Als u een buitenrit maakt met uw trouwe viervoeter en het tijd is voor een pitstop, kijk dan altijd uit ook al is het een mooi open stuk grasland. Als het grasland bij nader inzien anders is dan normaal, niet gebruiken, er kunnen altijd giftige en/of zeldzame planten in voorkomen.

Het paard minstens een uur voor het vertrek voeren.

afbeelding 1 ad aug 13.JPG

Autorijstijl

Wist u dat uw rijstijl een enorme invloed op de ervaring van uw paard/pony is tijdens het transport?

Als u een bang paard heeft, die niet zo graag in de trailer wilt, zet hem/haar dan naast een rustig paard. Als het paard helemaal de trailer niet in wilt, kan in noodgevallen een longeerlijn om de achterhand van het paard worden gelegd om het door deze druk over te halen naar binnen te lopen. Denk altijd eerst aan uw eigen veiligheid!

Drinkwater

Een paard drinkt dagelijks ca. 30 liter water. Zorg dat er voor uw paard/pony altijd fris en schoon drinkwater beschikbaar is en dat de waterbakken altijd schoon zijn.

Kenmerken voor een gezond paard:

Een gezond paard is actief, heeft glanzend haar, kijkt helder uit zijn/haar ogen en heeft een levendig orenspel. Kenmerken voor een gezond paard zijn n.l. de temperatuur, de hartslag en de ademhaling. Kenmerken die u  als paardenliefhebber moet weten:

Temperatuur van een volwassen paard behoort in rust tussen de 37,5 en 38,3 graden Celsius te liggen. Heeft uw paard of pony een afwijking van een halve graad of meer raadpleeg dan uw dierenarts.

De hartslag van een volwassen paard ligt in rust tussen de 25 en 40 slagen per minuut en loopt in stap al gauw op tot 80- 100 slagen per minuut.

De ademhaling behoort van een volwassen paard in rust tussen de 9 en 12 ademhalingen per minuut te liggen.

 

 

 

Ook uw paard/pony kan ziek worden!

Wat is er erger dan dat uw trouwe viervoeter ziek wordt. Alles kunnen we niet voorkomen, ook al zouden wij dat als trouwe paardenvrienden graag doen voor onze viervoeter. Er zijn bepaalde punten waar wij als paardenliefhebber rekening mee moeten houden.

1.Zorg voor een frisse en luchtige stal die niet tocht. 2. Geef geen schimmelig of stoffig voer 3. Voorkom dat uw paard/pony kou kan vatten. 4. Laat een overbelast paard nooit werken, omdat daardoor ook de fijnere longdelen schade op kunnen lopen. 5.Als uw paard/pony een acute verkoudheid heeft opgelopen, behandel hem/haar dan als patiënt en laat je trouwe viervoeter niet werken.

Koliek: Dit is een algemene uitdrukking voor buikpijn. Als een paard/pony koliek heeft, gaan ze vaker liggen en opstaan en wentelen, transpireren en het paard krabt heftig met de hoeven over de bodem. Als u denkt dat uw trouwe viervoeter koliek heeft, waarschuw meteen de dierenarts. Zet uw trouwe viervoeter in een ruime stal. Het dier mag niet eten en drinken totdat de dierenarts uw trouwe viervoeter onderzocht heeft. Totdat de dierenarts gearriveerd is kan u zelf uw paard/pony verzorgen. Pak het zieke dier warm in en ga er mee wandelen op een zachte ondergrond. Af en toe een half uurtje met het dier rondstappen kan géén kwaad het zorgt er juist voor dat de darmen in beweging komen.

Hoefbevangenheid: Dit is een ontsteking aan de hoeflederhuid. Dit probleem treedt meestal plotseling op. Dit kan door overbelasting; door een lange rit op de verharde weg, maar het kan ook zo zijn dat het paard een been niet gebruikt waardoor hij/zij het andere been overbelast. Ook kan hoefbevangheid ontstaan doordat het paard giftige of vreemde stoffen of overmaat aan bepaalde voedingstoffen op heeft. Maar ook andere ontstekingen in het lichaam kunnen leiden tot hoefbevangheid. Denk hierbij aan een baarmoederontsteking of dat je paard te lang met de nageboorte is blijven staan.

Kreupelheid: Als uw paard/pony het ene been meer belast om het andere been te besparen, dan wordt dit kreupelheid genoemd. Bij plotselinge kreupelheid moet u gelijk met rijden stoppen om meteen te kijken naar de hoef. Er zijn diverse soorten kreupelheid, maar iedere kreupelheid is voor het uw trouwe viervoeter gevoelig of wel pijnlijk. Als uw paard/pony kreupel is moet u hem/haar niet gebruiken. Bij kreupelheid moet u gelijk het krachtvoer met tweederde verminderen.

Verwondingen: Bloedende verwondingen moet u niet reinigen, omdat dit al voor het grootste gedeelte gebeurt door de bloeding zelf. Ook kan uw paard/pony een verwonding krijgen doordat paarden elkaar slaan.

Nageltred: wordt veroorzaakt door een spijker, hoefnagel of een ander scherp voorwerp dat in de straal of zool van de hoef dringt en daardoor een verwonding veroorzaakt.

Door één te zijn met uw paard/pony kunt u vroegtijdig symptomen ontdekken!

 

 

Home

Aandoeningen bij uw paard/pony

◦ 

In Visible Touch

Tips voor paarden liefhebbers

Prijzen

Africhten

Gebitsverzorging

Demo's & Shows <

 Aan- en verkoop Tuigage en wagens

Hoefverzorging

Verkoop-Handel

Contact

Gastenboek

Site Map

Links

 

Copyright © 2010  www.paardensport-adlauwen.nl