Gebitsverzorging voor uw paard/pony

Wist u dat het van levensbelang is, dat u je paard/pony jaarlijks een goede gebitsverzorging geeft?

Een gezond gebit is van groot belang voor de gezondheid van u trouwe viervoeter. Het gebit van een paard of pony is ontwikkeld voor een taai, vezelrijk plantaardig dieet. Vroeger liepen de paarden hele dagen op de steppe, waarvoor het paardengebit eigenlijk gebouwd is. Het paardengebit is erop gebouwd om ca. achttien uur per dag harde grassen af te bijten en te kauwen. Dit komt bij onze, op stal gehouden paarden niet meer voor.

 Zelfs als uw paard/pony heel de dag weidegang heeft lijkt het gras hier niet op het steppegras waarvoor hun gebit nu eenmaal eigenlijk gebouwd is. Hierdoor slijt het gebit niet meer op een normale wijze. Waardoor er problemen met het paardengebit kunnen ontstaan. Scherpe punten op de kiezen, aan de buitenkant (wangkant) van het bovengebit en aan de binnenkant (tongkant) van het ondergebit. Tegenwoordig worden paarden op alle mogelijke uiterlijke kenmerken gefokt, maar niet op een goed gebit. Een paard/pony met een slecht gebit zou in het wild niet overleven.  Paardentanden blijven hun hele leven door groeien, zo´n twee tot vijf millimeter. Dit is van groot belang omdat hierdoor de grote slijtage van tanden en kiezen dat veroorzaakt wordt door het malen van het voedsel van de tanden en kiezen gecompenseerd wordt.

Oorzaken van kauwstoornissen bij uw paard/pony:

Haken op de kiezen: Deze afwijking ontstaat doordat een kies van de bovenkaak niet goed aansluit bij de tegenoverliggende kies van de onderkaak. Hierdoor ontstaat een haak op de kies waardoor kauwproblemen ontstaan. Door het wegvijlen van de haak wordt dit probleem opgelost.

Doppen op de kiezen: Bij jonge paarden komen er nog wel eens doppen op de kiezen d.w.z. als er één of meer melkkiezen blijven zitten op een nieuwe blijvende kies. Dit probleem veroorzaakt kauwstoornissen en daarom is het van groot belang om de 'doppen' te verwijderen.

Scherpe randen aan het gebit: Scherpe randen aan het gebit worden veroorzaakt doordat het zachtere tandbeen uitslijt en de harder glazuurranden blijven staan. Hierdoor ontstaat er pijn of verwondingen bij het kauwen van met name ruwvoer. Periodieke behandeling van het vijlen van de scherpe tanden zorgt ervoor dat dit probleem verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De leeftijd van het paard kunnen we grotendeels achterhalen via zijn gebit. Maar alleen de exacte leeftijd weten we pas van uw paard/pony als het tijdstip van geboorte vermeldt staat op het geboortebewijs of op andere stamboekpapieren.

Een paard dat jonger is dan vijf jaar dan bepalen we de leeftijd aan de hand van de melktanden en kiezen die te voorschijn komen en daarna wisselen. Vanaf de leeftijd van zes jaar bepalen we de leeftijd van uw paard naar hoever de snijtanden in de onderkaak afgesleten zijn.

Controle voor het paardengebit

Bij paarden en pony´s groeit het gebit het snelst tussen de 2½ en 5 jaar. Het is daarom aan te bevelen om het gebit twee maal per jaar te laten controleren om problemen bij uw trouwe viervoeter te voorkomen. Het paardengebit groeit gemiddeld drie tot vier millimeter per jaar.

Als uw paard ouder is dan zes jaar is het raadzaam jaarlijks het gebit na te laten kijken om eventuele problemen te voorkomen.

Paarden hebben geen zenuwen in de tanden zoals bij mensen, dus zullen ze ook geen tandpijn ervaren. Wel kunnen ze pijn voelen die ontstaan zijn door eventuele wondjes in de mond, veroorzaakt door de scherpe haken op de kiezen.

Signalen die kunnen wijze op mondproblemen:

*Het paard eet eerst hooi en dan pas granen

*Het paard morst tijdens het eten voedsel uit de mond

*Het paard heeft een slechte adem; de kiezen kunnen haken hebben, die het zachte mondvlees beschadigen; ontstekingen en een slechte adem zijn het gevolg ( dit komt vooral voor bij jonge paarden die wisselen en voor oudere paarden)

*Het paard ontwijkt het bit of pakt het bit slechts aan zijde vast, neemt verkeerde stelling aan en gaat steeds vaker met linkerbuiging en – stelling door de rechterbocht(kan ook natuurlijk andersom)Hierdoor kunnen zelfs kreupelheden ontstaan in knie, kogel of schouder.

*Het paard slaat tijdens het berijden met het hoofd.

*Het paard lijdt aan gewichtsverlies.

*Het paard heeft onverteerde voedselresten in de mest.

*Neus- en ooguitvloeiing.

*Het paard heeft pijn door de druk op de buitenkant van de wang door het hoofdstel of het bit.

*Zwelling op de kaak.

 

afbeelding 2 ad aug 13.JPG

De voordelen van een gezond paardengebit op een rij:

*Betere conditie van uw paard/pony.

*Gezonder product bij fokmerries en dekhengsten.

*Een betere spijsvertering zorgt voor lagere voerkosten.

*Een verhoogde gehoorzaamheid waardoor uw paard/pony betere prestaties neerzet.

*Een gezondere beweging zorgt voor een verbetering van de spieropbouw bij uw paard/pony.

*Een mogelijke oorzaak van hoesten, kreupelheid en koliek wordt weggenomen.

 

Geef uw paard/pony jaarlijks zijn gebitsverzorging en uw trouwe viervoeter zal u dankbaar zijn!

Een goede gebitsverzorging voor uw paard is van levensbelang!

U paard/pony zal u zeer dankbaar zijn voor een langer en gezond leven!

 

 

 

 

 

Home

Aandoeningen bij uw paard/pony

◦ 

In Visible Touch

Tips voor paarden liefhebbers

Prijzen

Africhten

Gebitsverzorging

Demo's & Shows

Aanspanning

Aan- en verkoop Tuigage en wagens

Hoefverzorging

Verkoop-Handel

Contact

Gastenboek

Site Map

Links

 

Copyright © 2010  www.paardensport-adlauwen.nl